Skip to content

0% rente op woonleningen voor vele Belgen

De laatste maanden daalden de rentevoeten op woonleningen enorm. Vandaag zien we dat duizenden Belgen 0% rente betalen op hun woonlening. Het is zelfs zo dat heel wat kopers zelfs een deel van hun kapitaal niet hoeven af te lossen. Deze kopers kozen in het verleden voor een variabele woonlening met erg veel voordelen op de dag van vandaag.
 
Wie zijn woning met een variabele woonlening moet afbetalen, heeft door de lage rentevoeten ook veel lagere maandaflossingen. Op zulke variabele leningen stijgt de rente, maar daalt ook tegelijkertijd met de rente die de Belgische staat op haar woonleningen betaalt. Deze rentevoeten zijn al een tijd lang negatief en dalen nog steeds dagelijks. Het referendum over de Brexit veroorzaakte een diepere daling. Het is dus nu dé moment om uw woonlening te laten herzien.
Terug naar het overzicht
Woonlening

STEEDS MEER WOONLENINGEN

Bij enkele banken, zoals bij KBC en BNP Paribas Fortis, betalen er zelfs duizenden klanten geen intrest meer. Het gaat dan voornamelijk om woonleningen die een twintigtal jaren geleden werden afgesloten. Daarnaast worden er steeds meer leningen afgesloten door de dalende rentevoeten. Heel wat kopers hebben dan recht op een nulrente, soms is er zelfs sprake van een negatieve rente. Dit betekent dat de aflossing lager wordt doordat u een deel van het kapitaal niet hoeft terug te betalen.

Het bulletkrediet is een aflossingsvrij krediet waarbij u het volledige kapitaalbedrag pas op het einde van de looptijd terug dient te betalen.

 

MAATREGELEN

Nieuwe woonleningen zullen niet zo snel meer zo’n lage rente bereiken. De banken hebben sinds 2012 duidelijke beperkingen op leningen met variabele rente gelegd. Tot 2012 hadden banken enkele woonleningen die onbegrensd konden dalen.

Bron: Gazet van Antwerpen