Skip to content

Investeren in vastgoed: verkoop vastgoed piekt in België

De verkoop van woningen in ons land zit in stijgende lijn. Vooral de Vlamingen zijn erg actief in de aankoop van vastgoed. Deze piek heeft als oorzaak de lage rente op de dag van vandaag. Investeren in vastgoed is nog steeds kiezen voor rendement en zekerheid.

Uit een analyse van de driemaandelijkse notarisbarometer blijkt dat er in het eerste trimester van 2019 maar liefst 7,9% meer voorlopige verkoopovereenkomsten werden geregistreerd dan vorig jaar.

Terug naar het overzicht

Regionale verschillen

Het grootst aantal transacties vond plaats in Vlaanderen met een stijging van 5,9%. In Brussel steeg het aantal vastgoedtransacties met 6,9%, terwijl er in Wallonië een stijging is van 4,5%. Er zijn een groot aantal regionale verschillen waar te nemen.

Investeren in vastgoed: zekerheid en rendement

Woordvoerder van de notarisbond, Bart van Opstal, merkt op dat mensen zowel op zoek zijn naar zekerheid als naar rendement. Beleggingsvastgoed is één van de grootste zekerheden voor de Belgen in een samenleving die continu in beweging is. Zo blikt hij terug op de terreurdreiging en de Brexit. De factor ‘rendement’ is dan belangrijk als return on investment, maar ook als bijkomend inkomen op hun gezinsinkomen of hun pensioen. Tegenwoordig brengen bijvoorbeeld spaarboekjes en kasbons heel weinig rente op. Vastgoed daarentegen brengt een behoorlijk rendement met zich mee waardoor de verkoop van vastgoed zich in stijgende lijn bevindt.

Bron: De Standaard

Ubricoon afb 31