Skip to content

De vastgoedmarkt is in beweging

De belangstelling om een woning en een appartement te kopen blijft groot. Ook zonder dalende rente blijven de vastgoedprijzen in ons land stijgen. Tegelijkertijd nemen de stijgingspercentages toe. We geven u graag een blik op de huidige vastgoedmarkt.

Terug naar het overzicht

De vastgoedmarkt in België is een achtbaan

De doorgaans lichte stijging van de hypothecaire rente wordt gecompenseerd door het grote consumentenvertrouwen. Verwacht wordt dat de vastgoedprijzen van appartementen en huizen in ons land 2 procent zullen stijgen. Dat is net evenveel als de verwachte inflatie. Deze prijsevolutie op de vastgoedmarkt is sterk afhankelijk van de locatie, het woningtype en de prijsklasse.

Evolutie van de vastgoedprijzen in Vlaanderen en Brussel

De vastgoedprijzen van woningen werden in de eerste helft van dit jaar 2,4 procent duurder. De nieuwe mediaanprijs ligt zo rond 215.000 euro. Ook de appartementenmarkt kreeg te kampen met een stijging 5,6 procent, met een mediaanprijs van 190.000 euro als beloning.

Voor bouwgronden steeg de mediaanprijs maar liefst met 8 procent tot 145 euro per vierkante meter. In Vlaanderen steeg de mediaanprijs voor appartementen met steeg 5,4 procent, tot 195.000 euro. In Brussel werden de appartementen duurder met 2,6 procent tot 200.000 euro.

De waardevastheid van nieuwbouwprojecten

Belgisch vastgoed blijft een waardevaste investering. Beleggers hebben naast een investering in vastgoed weinig andere mogelijkheden, want ook op spaarrekeningen is bijna elke rente verdwenen. De inflatie in ons land heeft geen invloed op uw vastgoedinvestering, want de waarde van vastgoed stijgt sneller dan de levensduurte. Naar de toekomst toe zal de waarde van nieuwbouwvastgoed alleen maar stijgen. Zo behoudt u uw investeringskapitaal en kunt u op een meerwaarde rekenen.

Wat drijft de vastgoedmarkt?

De lage rente blijft de belangrijkste reden bij de grote verkoop van vastgoed. De hypothecaire rentes zijn de voorbije maanden lichtjes gestegen maar blijven bijzonder laag. De banken zijn ook meer en meer bereid zeer lage marges te aanvaarden op hun woningkredieten om klanten lange tijd aan zich te kunnen binden. Ook het consumentenvertrouwen met de stijgende inkomens en de stijging van het aantal gezinnen, en dus ook de nood aan extra woningen in grote steden, blijven de vastgoedmarkt drijven.

Er liggen heel wat opportuniteiten op de vastgoedmarkt, maar niet elke mogelijkheid is het investeren waard. Zo zijn er veel projecten die met een huurgarantie voor extra aantrekkingskracht moeten zorgen. Maar dat is niet altijd goed nieuws voor wie wil investeren in vastgoed. U leest het hier.

Ubricoon afb 8