Skip to content

Het effect van het klimaatplan 2030 op vastgoedinvesteringen

De aarde warmt op en daar kan niemand nog naast. Maar we kunnen het tij nog steeds keren. Dat is exact waar het klimaatplan 2030 om draait. Om de klimaatdoelstellingen te bereiken, moeten er echter drastische maatregelen genomen worden. De vastgoedsector zal hier duidelijke gevolgen van ondervinden. In deze blogpost leggen we u uit wat er in de vastgoedsector verandert en hoe u nog steeds slim kunt investeren.

Terug naar het overzicht

Wat zijn de klimaatdoelen van België?

De Belgische overheid wil tegen 2030 haar emissies met 35% verminderen in vergelijking met 2005. Maar ook de meer lokale overheden hebben hun maatregelen getroffen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft de overheid de ambitie om tegen 2050 volledig CO2-neutraal te zijn of ten minste de CO2-uitstoot met 80% verminderen

Die doelen zijn heel ambitieus en vergen een gigantische inspanning van onze samenleving. Zo zullen er onder andere grootschalige energetische renovaties van onze woningen nodig zijn. Het EPB-certificaat, dat een pak strenger is geworden, is daar een essentieel onderdeel van.

Verplichte energetische renovatie

De overheid wil ook van de slechte EPC-scores (E & F) af, omdat deze per definitie betekenen dat de energieprestaties van een gebouw of woning ondermaats zijn. Woningen die deze lage scores halen worden daarom verplicht om energetische renovaties door te voeren en een EPC van ten minste D te behalen. 

Dat betekent dat er voor investeerders, verhuurders en eigenaars in Brussel flink wat kosten zitten aan te komen. Ten slotte is slechts 11% van de Brusselse gebouwen jonger dan 40 jaar. De meeste gebouwen zullen dus een stevige renovatie moeten ondergaan.

Hoeveel kost een renovatie?

Iedereen weet dat renovaties grote kosten met zich mee brengen. Volgens de Standaard kost een verplichte energetische renovatie van een woning al makkelijk meer dan € 26.000. Volgens Livios kost het rond de € 40.000 om een woning van ongeveer 107 m² te renoveren. We sommen hier een aantal schattingen van mogelijke renovaties voor u op:

  • Dakrenovatie: gemiddeld € 200 per m² (€ 16.500 voor een dak van 55 m²)
  • Dakisolatie: gemiddeld € 30 per m² (€ 1.650 voor een dak van 55 m²)
  • Ramen: minstens € 500 per m² (€15.000 voor een gemiddelde woning met 30 m² aan ramen)
  • Spouwmuurisolatie: gemiddeld tussen € 15 en € 30 per m²
  • Gevelrenovatie: gemiddeld € 42 per m² 
  • Keukenrenovatie: gemiddeld tussen € 900 en € 3.000
  • Badkamerrenovatie: gemiddeld tussen € 2.500 en € 10.000
  • Nieuwe bepleistering: gemiddeld € 25 per m²
  • Warmtepomp (met installatie): gemiddeld tussen € 750 en € 10.000
  • Zonneboiler: gemiddeld tussen € 2.500 en € 4.000

Natuurlijk zijn deze kosten maar een schatting. De renovatiekosten zijn variabel afhankelijk van uw specifieke situatie. Het pand, de nodige renovaties, hoe ver u in de renovatie wilt gaan, de huidige energiescore en de leveranciers die u kiest zijn allemaal belangrijke factoren die een grote invloed op de prijs van uw renovatie kunnen hebben. 

Als u bijvoorbeeld een simpele badkamer wilt die focust op een goede energiescore, kan de prijs binnen de bovenstaande schatting vallen. Maar als u een badkamer met allerlei technische snufjes of luxueuze materialen wilt creëren, kunnen de kosten oplopen tot € 50.000 of zelfs meer. En vergeet niet dat ook de leverancier en de arbeiders moeten betaald worden. Bovendien bent u in sommige gevallen verplicht om een architect in te schakelen.

Wat nu?

Al deze renovaties leveren natuurlijk een heleboel verborgen kosten op waar u als investeerder niet op rekent wanneer u investeert. Die duizenden euro’s kunt u waarschijnlijk op een andere manier gebruiken dan voor een volledige renovatie van uw nieuwe eigendom.

Als u dus overweegt om te investeren en verborgen kosten zo veel mogelijk wilt vermijden, kunt u beter investeren in nieuwbouw. Die nieuwe gebouwen zijn immers wél in orde, omdat ze moeten voldoen aan de strikte regels die de klimaatdoelen nu al in acht nemen. 

Maatregelen in Brussel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is zonder twijfel de grote koploper binnen België. Het heeft al verschillende maatregelen doorgevoerd om de klimaatdoelen te bereiken, waarvan er verschillende zijn toegespitst op gebouwen en vastgoed.

Omdat gebouwen in Brussel verantwoordelijk zijn voor 44% van de directe broeikasgasemissies, worden de regels voor deze sector een pak strenger. Zo is steenkool nu al verboden, maar zal stookolie vanaf 2025 geband worden en zal ook aardgas vanaf 2030 verboden zijn als verwarmingsbron. Deze afbouw zal geleidelijk gebeuren, maar iedereen zal verplicht zijn de nodige energetische renovaties door te voeren. 

 

Dan maar buiten Brussel investeren?

Brussel is niet de enige stad met grote ambities voor de toekomst. Gezien de Europese Commissie verwacht dat tegen 2030 minstens 25% van de Belgische energie hernieuwbaar is, zal geen enkele stad achterblijven. 

Ook in Vlaanderen zijn inmiddels de E-peileisen (een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is) voor renovaties aangescherpt. En in Wallonië worden de eisen met betrekking tot de PEB (de Waalse variant van de EPB-score) elk jaar strenger. Deze eisen gelden voor alle werken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is. Investeren buiten Brussel maakt dus geen verschil.

Wat Urbicoon voor u kan doen

Urbicoon houdt steevast rekening met de EPB-eisen voor nieuwbouw. We zorgen ervoor dat al onze projecten gericht zijn op de toekomst en klaar zijn om de klimaatdoelstellingen te halen. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over de klimaatwetgeving en kunt u zich bezig houden met wat echt telt: verhuren en genieten van uw rendement

Wilt u meer weten over ons investeringsvastgoed? Contacteer onze experts, we helpen u graag verder. 

 

pexels-scott-webb-137586