Skip to content

Hoe ons vergunnings-beleid een vastgoed-investering nog interessanter maakt

Het trage vergunningsbeleid in België is in coronatijden alleen maar verder achteruitgegaan. Door deze lange wachttijden worden nieuwbouwprojecten alsmaar schaarser. Toch blijft een vastgoedinvestering een goed idee en kunt u zo’n belegging zorgeloos aangaan.

Terug naar het overzicht

Complexe dossiers, lange wachttijden

Uit een rondvraag van de BVS (Beroepsvereniging van de Vastgoedsector) blijkt dat het enorm moeilijk is om in België een vergunning te krijgen voor een vastgoedproject. Dit geldt voor kantoor- en winkelprojecten, maar ook steeds vaker voor de woningbouw.

De tendens is te merken in heel het land. In Vlaanderen en Wallonië bedroeg de wachttijd vóór corona gemiddeld drie jaar, in Brussel bijna vijf jaar. De coronacrisis deed er overal nog een schepje bovenop en verlengde de wachttijden gemiddeld met vijf à zes maanden. 

Bovendien wordt er in België gemiddeld tegen vier op de tien projecten beroep ingediend waardoor de wachttijden nog langer oplopen. In Brussel zijn er uitschieters van maar liefst elf jaar alvorens men effectief kan beginnen bouwen.

Een goed moment om te investeren?

Door de complexe vergunnings- en beroepsprocedures lopen de kosten vaak hoog op. En dat is voelbaar tot in de woningprijzen zelf. Deze blijven stijgen terwijl de vastgoedmarkt in grootsteden nog steeds niet verzadigd is.

Investeren in Brussels vastgoed was nog nooit zo interessant

Brussel telt bijvoorbeeld de hoogste bevolkingsgroei in België sinds 2000. Echter neemt het aantal nieuwbouwprojecten er spectaculair af. Op tien jaar tijd is het aantal uitgereikte bouwvergunningen in Brussel gehalveerd. In 2019 ging het om amper 78 vergunningen op een Belgisch totaal van bijna 16.000. Dat heeft natuurlijk ook een impact op de prijs.

Uit een studie van Trends (februari 2020) blijkt dan ook dat 50% van de vastgoedexperts verwacht dat de gemeente Brussel, en bij uitbreiding het hele gewest, een structureel probleem heeft wat beschikbaar vastgoed betreft. In Vlaanderen verwacht men eerder een overaanbod. Daar stijgt woongelegenheid sterker van het aantal gezinnen.

De sterke bevolkingsgroei en dus de stijgende vraag in combinatie met de weinige vergunningen die er worden afgeleverd, is dit dus een ideaal moment om te beleggen in vastgoed in onze hoofdstad.

Historisch lage rentes en inflatieI

Ook zagen we in een vorig blogartikel dat er (onder andere door de coronacrisis) een combinatie heerst van historisch lage rentes en een huidige inflatie van 1,4%Geld op uw spaarrekening zetten aan 0,3% is dan ook allesbehalve winstgevend. Wilt u uw zuurverdiende spaarcenten inflatiebestendig beleggen? Dan is een vastgoedinvestering het overwegen waard. Wist u trouwens dat u nog steeds kan rekenen op een fiscale aftrek van uw lening op een tweede aankoop? Hierdoor verhoogt uw rendement aanzienlijk en betaalt u minder belastingen.

Een zorgeloze investering die snel rendeert

Op zich een goed moment dus om te investeren in vastgoed, op voorwaarde dat dit gunstig gelegen is zodat u een koopkrachtig huur- of verkooppubliek aanspreekt. Kiest u bovendien voor een betrouwbare partner om u hierin bij te staan, dan nemen de voordelen alleen maar toe.

Urbicoon beschikt over verschillende vastgoedprojecten met elk een uitstekende ligging. Afhankelijk van uw wensen selecteert ons team het meest interessante project voor u en nemen we alle zorgen van u over. Wilt u meer weten over het beleggen in vastgoed en hoe Urbicoon u hierin kan bijstaan? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.

Bron – Architect

Bron – De  Tijd

 

blog-vergunning