Skip to content

Hoge rentes op hypothecaire leningen: niet noodzakelijk een structureel probleem

De hypotheekrentes zijn het afgelopen jaar sterk gestegen. Wie in juni een woonlening aanging met een looptijd van meer dan 10 jaar, kon rekenen op een gemiddelde rentevoet van 3,38%. Stijgende interesten zijn dus absoluut een feit — maar dit betekent niet dat het ook om een structureel probleem gaat. 

Terug naar het overzicht

Hoe omgaan met stijgende rentes?

Door de stijgende interesten wordt er vaker getwijfeld of men wel een hypothecaire lening zou aangaan, wat uiteraard begrijpelijk is. Voor veel mensen is het kopen van vastgoed echter onmogelijk zonder lening.  

Wachten tot de rentes weer dalen, is enkel een optie voor zij die de aankoop van een woning op de lange baan kunnen schuiven. Maar daardoor loop je natuurlijk het risico om opportuniteiten te mislopen Door het onzekere economische klimaat kan immers niemand voorspellen of (en wanneer) de interesten op hypothecaire leningen opnieuw zouden dalen. 

Zelf de controle houden via een herfinanciering

In veel gevallen is het aangaan van een lening dus toch de beste optie. Bovendien hoeft u niet lijdzaam bij de pakken te blijven zitten indien u een lening bent aangegaan met een hogere rente. U heeft namelijk altijd de mogelijkheid tot een herfinanciering, bijvoorbeeld wanneer de rentes dalen. 

Bij een herfinanciering lost u het openstaande saldo van het bestaande krediet af met een nieuwe lening, aan een lagere rentevoet. U kan de nieuwe lening aangaan bij dezelfde of bij een andere bankinstelling.  

Voordelen en voorwaarden van een herfinanciering

Indien u een hypothecaire lening wilt herzien, bent u de bank een zogenaamde wederbelegginsvergoeding verschuldigd. Dit om het rendementsverlies te compenseren dat de bank hierdoor oploopt. 

  • Leent u als particulier, dan is de wederbeleggingsvergoeding wettelijk beperkt tot 3 maanden interest op het deel dat u vervroegd terugbetaalt aan de bank. 
  • Leent u als vennootschap, dan is de wederbeleggingsvergoeding wettelijk beperkt tot 6 maanden interest op het deel dat u vervroegd terugbetaalt aan de bank. Bovendien kan u het bedrag van deze vergoeding aftrekken van uw belastingen. 

Ook het aanpassen van de looptijd kan u bij herfinanciering een financieel voordeel opleveren. Zo kan u ervoor kiezen om de looptijd van uw oorspronkelijke lening te behouden tegen een lagere maandelijkse aflossing, of u kan de looptijd van de nieuwe lening inkorten. Op die manier bespaart u een aantal jaar op interesten. 

Vastgoedinvestering blijft rendabel, ook bij hoge rentes

In tegenstelling tot wat velen misschien denken zijn er ook voordelen aan de gestegen rente: 

  • Hoge rentes zijn gekoppeld aan hoge inflatie, waardoor de openstaande schuld elk jaar relatief daalt. De schuldenaar is winnaar bij hoge inflatie. 
  • Door inflatie, gekoppeld aan de index stijgen de huurprijzen, en dus ook het huurrendement. 
  • Een hoge rente verhoogt de vraag naar huurwoningen; er komen meer goede’ profielen op de huurmarkt die door de gestegen rente net niet kunnen kopen.  

Of de hoge interesten op woonleningen zullen voortduren, kan niemand met zekerheid zeggen. De mogelijkheid tot herfinanciering geeft u echter wel de vrijheid om uw lening te herzien en toch uw voordeel te halen eens de rentes opnieuw zouden dalen. 

In combinatie met een duurzame, zekere investering is de aankoop van vastgoed dus nog steeds een rendabele beslissing. Heeft u hier interesse in en wilt u graag meer weten over (een van) onze projecten?  

Aarzel niet om ons te contacteren. 

Hoge rentes op hypothecaire leningen