Skip to content

Investeer slim in vastgoed via uw aanvullend pensioen voor zelfstandigen

Bent u zelfstandige en spaart u jaarlijks voor een aanvullend pensioen? Dan kunt u uw Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) of Individuele Pensioentoezegging (IPT) gebruiken om op een fiscaal voordelige manier te investeren in vastgoed.

Ubricoon afb 11

 

Terug naar het overzicht

Uw aanvullend pensioen gebruiken als vastgoedfinanciering

Spaart u als zelfstandige voor uw pensioen via een VAPZ of IPT? Dan kunt u deze opgebouwde reserves gebruiken voor de financiering van privé-vastgoed. Er zijn twee manieren om dit aan te pakken:

  • U kunt een voorschot opnemen.
  • U kunt een hypothecair tweepijlerkrediet afsluiten.

Lees hieronder hoe deze verschillende manieren van vastgoedfinanciering juist werken en wat de voordelen zijn van het gebruiken van uw aanvullend pensioen als vastgoedfinanciering.

Een voorschot op uw aanvullend pensioen

Het is mogelijk om een deel van de opgebouwde reserves in uw VAPZ of IPT op te nemen als voorschot. Er komt zo snel een bedrag vrij dat u als vastgoedfinanciering kunt gebruiken. Uw contract blijft ondertussen gewoon doorlopen en u bouwt uw aanvullend pensioen verder op.

Het opgenomen voorschot kan u daarnaast op elk moment kosteloos terugbetalen, zodat u tegen het einde van uw contract opnieuw op uw volledige pensioenkapitaal kan rekenen.

De voordelen van een voorschot op uw VAPZ of IPT

Als u ervoor kiest om een voorschot op uw aanvullend pensioen te gebruiken om te investeren in vastgoed biedt dit een aantal voordelen:

  • Heeft u een vennootschap? Dan is dit een fiscaal correcte manier om geld uit uw vennootschap naar uw privévermogen over te brengen.

  • U betaalt geen notariskosten of registratierechten: de voorschotregeling gebeurt via een onderhandse akte.

  • U heeft geen bewijs van kredietwaardigheid nodig, u kan zo een voorschot opnemen en het geld is direct beschikbaar.

Een hypothecair tweepijlerkrediet

Het is ook mogelijk om een hypothecair krediet af te sluiten, waarbij u uw aanvullend pensioen in pand geeft. U blijft dan jaarlijks uw pensioenpremies storten, die binnen de 80% grens fiscaal aftrekbaar zijn. Op de einddatum van het contract wordt het kapitaal van uw aanvullend pensioen gebruikt om het kapitaal van de hypothecaire lening in één keer terug te betalen.

Een hypothecair tweepijlerkrediet maakt het dus mogelijk om op basis van uw toekomstige pensioenkapitaal nu al te investeren in vastgoed. Een voordeel van het hypothecaire tweepijlerkrediet is bovendien dat u, zolang de lening loopt, privé enkel de interesten betaalt op de ontleende som.

De voordelen van een hypothecair tweepijlerkrediet

Het gebruiken van een hypothecair tweepijlerkrediet om te investeren in vastgoed biedt u een aantal voordelen:

  • Omdat u privé enkel de interesten betaalt, kunt een groter bedrag lenen dan bij een klassiek hypothecair krediet.
  • Uw bedrijf financiert op een fiscaal correcte wijze uw privé-investering in vastgoed.
  • Heeft u een tweede woning? Dan kunnen de interesten de belastingen op onroerende inkomsten neutraliseren.

Zoals u ziet zijn er veel voordelen verbonden aan het gebruiken van uw aanvullend pensioen om te investeren in vastgoed. Wilt u meer informatie over ons aanbod aan vastgoed in Brussel en Antwerpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.