Skip to content

Investering in nieuwbouw? 5 redenen waarom dit de slimste keuze is

Een investering in nieuwbouw is rendabeler dan de aankoop van een oud pand. Of dacht je dat het andersom was? Als je nu belegt in een nieuwbouwwoning of -appartement, doe je daar op meerdere fronten jouw voordeel mee. Laat je in deze blog overtuigen. En win, win, win, win en blijf winnen.

Terug naar het overzicht

1. Win fors op je energierekening

Een investering in nieuwbouw? Dan doe je een rendabele zaak. Zo voldoet je woning meteen aan de hoogste duurzaamheidsstandaarden. En dat voel je direct in je portemonnee. Met de modernste isolatiemethodes, de installatie van warmtepompen en het gebruik van vloerverwarming - dat is vandaag de norm - neemt je verbruik een steile duik.

Op die manier bespaar je tot wel 70% in vergelijking met traditionele technieken. Dankzij de E20-norm die alle toekomstige nieuwbouwwoningen behalen, betaal je in de eerste 5 jaar ook 50% minder roerende voorheffing. Door deze troeven van een investering in nieuwbouw, verdampt de ‘winst’ van de ‘lagere’ prijs van oude panden in een mum van tijd.

2. Krijg met een investering in nieuwbouw veel betere huurinkomsten

Met een investering in nieuwbouw, heb je met zekerheid het juist EPC op zak. Dat is belangrijk als je je woning verhuurt. Het energieprestatiecertificaat - dat intussen al 13 jaar in voege is - deelt panden namelijk in volgens energielabels. Die variëren van A+ (heel energiezuinig) tot F (energieverslindend).

Scoort je woning een E- of F-label of heb je geen attest, dan mag je de huurtarieven sinds 1 oktober 2022 voor minstens één jaar niet indexeren. Voor eigenaars van huizen of appartementen met EPC-waarde D, is de maximaal toegelaten indexatie beperkt tot 50%. Dat is een streep door je rekening, want zo loop je op een jaar tijd enkele duizenden euro’s aan inkomsten mis. Tegelijkertijd daalt je vermogen en vermindert je belegging met de dag in waarde. Een investering in nieuwbouw is dus een slimmere keuze. Met het beste EPC-label A+ zit je voor jaren gebeiteld.

3. Bespaar jezelf een eindeloze renovatie

Als je na 1 januari 2023 een eengezinswoning of -appartement met EPC-label E of F aanschaft, moet je het pand al na 5 jaar renoveren totdat het op zijn minst het D-label behaalt. De kost hiervan loopt gauw op tot 100.000 euro, de vele kopzorgen niet meegerekend.

Een oude woning opknappen, is namelijk complex. Bij een appartement is het onbegonnen werk. Wil je bijvoorbeeld isoleren, dan verlies je massa’s ruimte. Stel je jezelf hiermee tevreden? Dan blijft de tand des tijds in de gemeenschappelijke zones gewoon onverbiddelijk toeslaan. En wie dat wil aanpakken, bereidt zich beter voor op een reeks eindeloze vergaderingen met mede-eigenaars. Het succes hiervan is maar zelden verzekerd. Een investering in nieuwbouw is daarom veel rendabeler: zo bespaar je hopen tijd en moeite.

4. Geniet van aantrekkelijke leningen

Denk je dat een bestaand gebouw voordeliger is in aankoop? Voor de vele eigenaars die een lening aangaan, liggen de kaarten minder eenduidig. Ook banken houden namelijk rekening met de renovatieverplichting. Zij zien - terecht - een oud gebouw als een slechte belegging. Die brengt heel wat onvoorziene kosten met zich mee, waardoor de afbetaling in het gedrang komt. Een investering in nieuwbouw is voor een bank daarom rendabeler en biedt meer zekerheid op kredietaflossing. Wie een nieuw gebouw koopt, krijgt dus makkelijker een hypotheek.

5. Een investering in nieuwbouw voor een zekere toekomst

Vandaag is duurzaamheid de woonnorm en in de toekomst klimt de kwaliteitslat hiervoor alleen maar verder naar omhoog. In het kader van de European Green Deal verscherpen de Belgische deelregeringen bijvoorbeeld jaar na jaar hun (woon)voorschriften.

Kan je het zelf amper bijhouden? Met een investering in nieuwbouw, kies je voor je eigen gemoedsrust. Door de hoge standaarden behoudt jouw appartement of woning namelijk beter haar waarde. Meer zelfs: ten gevolge van de aantrekkende vraag naar energiezuinige woningen, wordt jouw belegging de komende jaren meer waard.

Overtuigd van een investering in nieuwbouw?

Een investering in nieuwbouw: dat is een rendabele beslissing.
Interesse in een project dat al deze kwaliteiten bezit?

Ontdek jouw nieuwste investeringskans: project De Lediaan

 

LEdiaan_ben3