Skip to content

Vergunningen en vastgoedprijzen in 2021

Welke impact heeft een wereldwijde pandemie zoals COVID-19 op de vastgoedprijzen en bouwvergunningen? Er kwam al heel wat giswerk aan te pas om op deze vraag een antwoord te vinden. We brengen u graag op de hoogte en vertellen hoe het zit. 
Zo worden er in 2021 meer vastgoedtransacties gedaan in vergelijking met vorig jaar, stijgen onze vastgoedprijzen niet zo hard als in onze buurlanden en is er een voorkeur naar nieuwbouwappartementen. 

In Brussel loopt de wachttijd van een bouwvergunning nu ongeveer op tot 31 maanden. De vraag naar vastgoed blijft stijgen terwijl het aanbod, en dan voornamelijk van recente nieuwbouwwoningen, eerder beperkt blijft. We verklappen al wel dat dit de ideale moment is om te investeren in vastgoed. 

Terug naar het overzicht

Meer vastgoedtransacties vastgesteld

Het is tegenwoordig niet zo gek meer om na het eerste huisbezoek al een keuze te maken en een woning te kopen. De concurrentie op de woningmarkt is slopend. De vraag naar een eigen huis ligt hoog. Mensen ervaren FOMO, fear of missing out, en hebben bang dat ze te laat zijn om een duurzame vastgoedinvestering te doen.

In de eerste helft van 2021 steeg het aantal vastgoedtransacties zoals nooit tevoren. Zo stegen deze transacties tijdens de eerste helft van 2021 met 16,7% tegenover dezelfde periode in 2019. Het afgelopen jaar lagen deze cijfers anders door de gevolgen van de coronamaatregelen. Tijdens 2020 was het namelijk voor een lange tijd niet toegestaan om een woning fysiek te bezichtigen, waardoor heel wat mensen de aankoop van een woning uitgesteld hebben. 

En zoals de wet van vraag en aanbod luidt, volgt er na de grote stijging van de vraag een logische prijsstijging in de vastgoedmarkt. Er was een reële prijsstijging van 3,2% in Vlaanderen binnen de huizenvastgoedmarkt.
In Brussel was deze stijging gematigder, met een toename van 1,6%. In Wallonië lag deze stijging dan weer op 2,9%.

Bouwvergunningen in Brussel

Zoals de Tijd vermeld heeft, duurt het gemiddeld zo een twee jaar en zeven maanden, oftewel 31 maanden, om een bouwvergunning voor een vastgoedproject in Brussel te krijgen. Als gevolg van  COVID-19 werd deze wachttijd met zo een zes en halve maand verlengd. 

Door deze achterstand in Brussel zien we dat er op termijn een stijgende vraag naar vastgoed zal zijn vanuit de markt en dat het aanbod relatief kleiner wordt, en dan al zeker in kwalitatieve nieuwbouw. Wanneer we het residentieel patrimonium onder de loep nemen, zien we dat er veelal oudere woningen aangeboden worden. Wel 89% van vastgoed is ouder dan 40 jaar. En door de langdurende vergunningsperiode in Brussel wordt er ook maar weinig recent vastgoed aangeboden. En net daarom is dit het ideale moment om te investeren in vastgoed. 

Binnen Urbicoon werken we samen met gespecialiseerde bouwpartners, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken over de vergunningen van onze vastgoedprojecten.

Time is money, en dus zijn de kosten van deze vergunningen ook voelbaar in de vastgoedprijzen. De marktvraag is gelukkig nog niet verzadigd, waardoor investeren in vastgoed nog steeds een duurzaam rendement oplevert. Dankzij ons vergunningsbeleid blijft investeren in vastgoed interessant.

Vastgoedprijzen in het buitenland

Vergeleken met onze buurlanden, waar de vastgoedprijzen met wel 10 tot 15% de lucht inschoten, blijft de Belgische vastgoedmarkt een stuk stabieler. Zo blijft de Brusselse hoofdstad nog steeds de goedkoopste van Europa, wat een vastgoedinvestering in het Brusselse extra interessant maakt. 

De meeste van onze vastgoedprojecten zijn omgeven door de groene natuur, gemakkelijk bereikbaar en uitgebouwd met kwalitatieve materialen en toestellen. Binnen Urbicoon stellen we dan ook graag ons beleggingsvastgoed voor als de ideale investeringskans voor expats, lobbyisten en diplomaten.

Appartementen vs huizen

In 2021 liggen de prijzen voor een huis in België hoger dan in 2020. Ook bij de appartementen merken we een prijsstijging op.

Daarnaast investeren mensen sneller en liever in een appartement dan in een huis. Vaak zijn dit nieuwbouwappartementen die al voldoen aan de wettelijke normen. De vraag naar kwaliteitsvolle appartementen wordt groter maar het aanbod blijft beperkt, waardoor de prijzen toenemen. 

Tot slot wordt het prijsverschil tussen een huis en een appartement groter doorheen het jaar 2021. Van januari tot maart lag dit verschil op €31.000,00. Tijdens de maanden april tot en met juni werd dit prijsverschil €35.000,00.  

Slim investeren, iets voor u?

Onze vastgoedprojecten beschikken over een uitstekende ligging en afwerking. Afhankelijk van uw voorkeuren, bekijkt ons team welk project het meest interessant is voor u. Bovendien nemen we alle zorgen van u over, zodat u zorgeloos kan investeren. Wilt u meer weten over ons beleggingsvastgoed? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.

Ubricoon afb 40