Skip to content

Waarom is het EPB-certificaat in Brussel zo belangrijk?

 

Het Brussels Gewest heeft als doelstelling om tegen 2050 CO₂-neutraal te zijn, of toch in elk geval om de CO₂-uitstoot met 80 tot 95% te verminderen. Om dit te bereiken moet de energie-efficiëntie van veel woningen aanzienlijk verbeterd worden. Het EPB-certificaat speelt hier een belangrijke rol in, ontdek waarom!

Terug naar het overzicht

Wat is het EPB-certificaat?

Momenteel wordt de energieprestatie van een woning aangegeven met het EPB-certificaat. In 2025 wordt dit certificaat verplicht voor alle woningen. Woningen kunnen een energiescore halen van A tot G, waarbij A++ de beste score is. 

In de nabije toekomst zullen de regels rondom het EPB-certificaat zeer waarschijnlijk aangescherpt worden om de klimaatdoelen te kunnen halen. Naar verwachting wordt een C-score dan de minimumeis voor alle woningen in Brussel. 

Hoewel deze aanscherping van de regels nog in de toekomst ligt, is het nu al belangrijk om hier rekening mee te houden bij de aankoop van uw beleggingsvastgoed in Brussel.

Zeer veel woningen halen een slechte EPB-score

Gemiddeld scoren woningen in Brussel een D, E of slechter, dit betekent dat veel woningen de komende jaren gerenoveerd zullen moeten worden

Om de EPB-score te verbeteren zal u als eigenaar bijvoorbeeld het dak moeten isoleren, de cv-ketel moeten vervangen, een nieuw verwarmingssysteem moeten installeren, zonnepanelen moeten plaatsen, de ramen en deuren moeten vervangen of de binnen- en buitenmuren moeten isoleren. U kan zich wel inbeelden dat dit hoge kosten met zich meebrengt. 

Overweegt u om te investeren in vastgoed voor de verhuur? Dan is het dus belangrijk om kritisch naar de huidige EPB-score te kijken, zodat u een realistische inschatting kan maken van toekomstige renovatiekosten. Een andere optie is om te investeren in nieuwbouw, al deze renovatiewerken zullen dan immers niet nodig zijn.

Laat u niet verrassen door stijgende energiekosten

De huidige energiecrisis heeft er bovendien voor gezorgd dat de energieprijzen zeer snel gestegen zijn. Als u nu investeert in een woning met een slechte energieprestatie, dan bestaat de kans dat u onaangenaam verrast zult worden door de maandelijkse energiekosten


Controleer dus altijd het EPB-certificaat wanneer u vastgoed wilt kopen in Brussel, zeker wanneer het gaat om woningen die geen nieuwbouw zijn.

Het voordeel van investeren in nieuwbouw

Bij de nieuwbouwprojecten van Urbicoon wordt altijd rekening gehouden met de EPB-eisen waar nieuwbouwwoningen aan moeten voldoen. Sterker nog, veel van onze projecten worden ontworpen volgens de Brusselse passiefnormen, zoals Souverain 23

 

Dit betekent dat u zorgeloos kan verhuren, u zult immers geen renovatiewerken moeten plannen of wakker hoeven liggen van de stijgende energieprijzen. En hoe minder kosten u moet maken als verhuurder, hoe beter het rendement op uw vastgoedinvestering. 


Wist u trouwens dat slechts 19% van al het vastgoed in Brussel jonger is dan 40 jaar? Wanneer de kans zich voordoet om in een kwalitatief nieuwbouwproject te investeren, dan adviseren we u om deze kans te grijpen.

We geven u graag advies

Bent u geïnteresseerd in ons beleggingsvastgoed in Brussel? Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen u graag verder.