Skip to content

Het leven zoals het is ... als projectontwikkelaar

Het is een rustige zaterdagnamiddag. De lijvige weekendkrant lacht me toe vanop de salontafel. Het komende uur eis ik de zetel én de krant op. Of toch niet? De voorpagina van de krant is nog niet omgeslagen, of mijn dochter Louise trippelt de woonkamer binnen. Ik laat mijn krant wat zakken en herken haar blik meteen: binnen dit en vijf seconden vuurt ze genadeloos een levensbelangrijke vraag op me af. Ik nip nog even aan mijn koffie en laat merken dat ze mijn volle aandacht heeft. Ze steekt de nieuwe folder van Park Avenue in de lucht en haalt diep adem: “Papa, wat voor werk doe jij eigenlijk?”. Het wereldnieuws zal even moeten wachten.

Terug naar het overzicht

HET LEVEN ALS PROJECTONTWIKKELAAR

NIET VOOR GEVOELIGE LEZERS

Sommige mensen denken dat een projectontwikkelaar zijn werven goeddunkend overschouwt, sigaar in de hand, vanop een torenhoge berg geld. De realiteit is een tikkeltje anders. Ik schrijf dit artikel gewoon aan mijn bureau, op een computer die erg op de uwe lijkt. En net zoals uw brood, verschijnt dat van mij niet als bij toverslag op de plank. Wie daar al van schrikt, raad ik af verder te lezen. Hierna volgt namelijk mijn spannende vierdelige film: Het Bouwproject.

DEEL 1 – PRIJZIGE BOUWGROND AANKOPEN

De natuur bepaalt dat bezit belangrijk is. Het verhoogt je status en bijgevolg je kans op voortplanting. Dat is wetenschap. Evolutieleer. Het gevolg? De meeste grondeigenaars vragen een stevige som voor hun dierbare perceel. Geld dat je als projectontwikkelaar moet ophoesten, vooraleer je aan een project van starten. Dat, Louise, noemen ze ondernemerschap.

DEEL 2 – BOUWVERGUNNING SCOREN

De volgende stap? Een bouwvergunning bemachtigen. Het succes van Urbicoon is te danken aan de topligging van onze projecten. Wij zijn geoefende locatiespotters en houden altijd een totaalconcept in het achterhoofd. Als bouwen je passie is, gaat dat haast vanzelf. Een vrolijke ‘walk in the park’ dus, ware het niet dat zowel het gewest als de gemeente waar je bouwt hun zegje hebben over locatie én bouwstijl. Dit proces neemt minimaal één tot anderhalf jaar in beslag. En dan is het ook voor ons luisteren geblazen hoor, Louise.

DEEL 3 – ZWOEGEN VAN FUNDERING TOT AFWERKING

De bouwvergunning is meteen het startsein voor het ‘echte’ werk. Tussen het afbreken, graven, opbouwen en afwerken gaat het stressniveau al eens de hoogte in. Terwijl de klok naarstig verder tikt, vertrouw je – als eindverantwoordelijke van het project – op de expertise van verschillende partners. Daarbij komt nog dat de effectieve bouwprijs met twintig tot dertig procent gestegen is. Dat is te danken aan de verstrengde regelgeving rond ventilatie en (thermische en akoestische) isolatie.

DEEL 4 – DE ZOEKTOCHT NAAR KOPERS

Last but not least, gaan we op zoek naar kwalitatieve huurders voor onze appartementen. Dit deel ligt volledig in handen van onze eigen verhuurdienst. Gelukkig hebben die mensen al meer dan 15 jaar ervaring, Louise. Zelf vind ik het enorm belangrijk dat het beoogde rendement gerealiseerd wordt. Met de eigenaars bouwen we namelijk een langetermijnrelatie op: het worden goede vrienden, waarmee we altijd correcte afspraken maken.

EIND GOED, AL GOED

Je merkt, Louise, het bouwproces is af en toe wat complex. En toch, dochter, is het leven als projectontwikkelaar fantastisch boeiend. Het gaat hard voor ons bedrijf Urbicoon, en daar halen we als team gigantisch veel voldoening uit. Ik ben apetrots als ik de palen boven het Roosenveltplein zie uittorenen, toekijk hoe ze de fundering uitgraven op The Squares of naar beneden gluur in de drie verdiepingen diepe put op Park Avenue. Samen met medeoprichters Wim en Louis creëren we vanuit het hart, elke dag opnieuw. En daar gaat niets boven.

Herman Vluymans

Zaakvoerder Urbicoon

Ontdek hier alle verhalen van Urbicoon