Skip to content

Investeren in vastgoed? Dit moet u weten over de nieuwe isolatienormen voor 2020

Overweegt u te investeren in vastgoed? Dan wilt u natuurlijk een weloverwogen keuze maken. Daarom is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de nieuwe normen voor dakisolatie en dubbele beglazing die vanaf 2020 van kracht worden in Vlaanderen.

Woningen en appartementen die niet voldoen aan deze nieuwe isolatienormen kunnen ongeschikt verklaard worden, wat betekent dat uw opbrengsteigendom u opeens heel veel geld kost en niets oplevert.

Ubricoon afb 21

 

Terug naar het overzicht

Nieuwe isolatienormen met een enorme impact

Hieronder gaan we dieper in op de nieuwe isolatienormen voor 2020. Bent u op zoek naar een zorgeloze investering? Dan investeert u best in een nieuwbouwappartement, zo bent u zeker dat het aan de nieuwe isolatienormen voldoet en er in de komende jaren geen ingrijpende werken nodig zijn.

Nieuwe dubbelglasnorm

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen (ten minste) dubbele beglazing hebben. Er worden geen uitzonderingen gemaakt op deze norm, maar vanaf 1 januari 2021 houdt men wel rekening met de energiescore van de woning, vermeld op het EPC.

Vanaf 2023 kan het ontbreken van dubbele beglazing leiden tot ongeschiktverklaring van de woning.

Nieuwe vlaamse dakisolatienorm

Volgens de nieuwe Vlaamse dakisolatienorm moeten de daken van woningen en huurwoningen, die vóór 1 januari 2006 aangesloten werden op het elektriciteitsnet, tegen 2020 voldoen aan de nieuwe norm voor dakisolatie.

Als minimumnorm wordt een R-waarde van 0,75 m²K/W (vierkante meter kelvin per watt) gehanteerd. De R-waarde geeft het warmte-isolerend vermogen van een materiaallaag aan en wordt vaak gebruikt om de isolerende waarde van dubbelglas, muren, vloeren en daken aan te geven.

Dit moet u verder nog weten over de Vlaamse dakisolatienorm:

Strengere controle vanaf 2020

De Vlaamse dakisolatienorm trad op 1 januari 2015 al in werking. Vanaf 1 januari 2020 zal er echter strenger op gecontroleerd worden en moeten alle woningen aan deze nieuwe isolatienorm voldoen.

Voldoet uw woning niet aan de norm? Dan kan deze ongeschikt verklaard worden en bent u verplicht om werken uit te voeren.

Is dakisolatie in 2020 ook verplicht voor appartementen?

Omdat het dak tot de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw behoort, bent u samen met de mede-eigenaars in het gebouw verantwoordelijk. U moet met hen overeenkomen om de nodige isolatiewerken uit te voeren. Alle eigenaars betalen mee, ook als hun appartement niet vlak onder het dak ligt.

Indien de dakisolatie van de appartementen tegen 2020 niet aan de norm voldoet, dan zullen alle appartementen in het gebouw hier strafpunten voor ontvangen, niet alleen de appartementen onder het dak.

Epc in plaats van dakisolatie

Met ingang van 1 januari 2020 voldoet uw woning ook aan de Vlaamse dakisolatienorm als de energiescore van de woning, vastgesteld in een energieprestatiecertificaat (EPC), lager ligt dan de grenswaarde die door de Vlaamse regering werd vastgesteld. Voor appartementen is deze grenswaarde 400 kWh/m².

Duurzaam investeren in vastgoed in Vlaanderen

Wilt u duurzaam investeren in een appartement in Vlaanderen? Bij Urbicoon richten we ons op het bouwen van kwalitatieve appartementen, die niet alleen voldoen aan de meest recente isolatienormen, maar er vaak zelfs op vooruit lopen.

Voor ons zijn duurzaamheid en innovatie geen tegengestelden: in moderne architectuur gaan ze hand in hand.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie over onze projecten of bekijk alvast ons huidige aanbod aan beleggingsvastgoed.