Skip to content

Investeren in een vastgoed via een vennootschap of privé?

Vastgoed kopen is een van de grootste stappen in uw leven. Investeren in vastgoed kan op twee manieren: als privépersoon of met een vennootschap. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje zodat u deze tegen elkaar kunt afwegen.

Een eerste belangrijke vraag is wat het doel van het pand is: eigen gebruik, een kantoor, verhuren aan derden, … Wanneer u het antwoord op deze vraag weet, dan staat u al een stap verder.

Terug naar het overzicht

INVESTEREN IN VASTGOED MET VENNOOTSCHAP

Kiest u voor een vennootschap, dan komt de patrimoniumvennootschap in aanmerking. Deze vennootschap is eerder bedoeld voor het beheren van één of meerdere onroerende goederen. Hoe interessant dit type van investeren is, is afhankelijk van een aantal factoren.

Met uw patrimoniumvennootschap kan u bijna alle kosten aftrekken. Houd er wel rekening mee dat alle inkomsten van de vennootschap aftrekbaar zijn. Zo zal uw belastbaar inkomen stijgen en geeft u meer af aan de fiscus.

Beleggen in vastgoed met een vennootschap is zeer interessant op het vlak van belastingen. Tijdelijk zal u minder belastingen betalen omdat u het vastgoed volledig zal afschrijven. Houd uw inkomsten en uitgaven zeer goed in de gaten.

 

INVESTEREN IN VASTGOED VIA EEN VENNOOTSCHAP OF PRIVÉ?

 

INVESTEREN IN VASTGOED ALS PRIVÉPERSOON

Wanneer u als privépersoon wilt beleggen in vastgoed, kan u nauwelijks kosten aftrekken. Het voordeel bij deze aankoop is dat u niet belast wordt op de inkomsten. Zo blijft uw belastbaar inkomen lager omdat het beperkt is tot uw beroepsinkomen. Dit zal heel wat winst opleveren!

 

INVESTEREN MET RENDEMENT

Investeren in vastgoed met een vennootschap gaat gepaard met een meerwaarde op termijn. Het is aangeraden u steeds bij te laten staan door een expert. Bij de voordelen van een vennootschap komen er immers ook heel wat boekhoudkosten en verplichtingen aan te pas.


Bron: De Vastgoedgids