Skip to content

Nieuwe trend op de huurdersmarkt: huurcohousing

Cohousing, een nieuwe vorm van samenwonen. Een cohousingproject bestaat uit privéwoningen met een aantal gemeenschappelijke ruimtes. Sinds kort is het ook mogelijk voor huurders om aan cohousing te doen.

Terug naar het overzicht

OPLOSSING VOOR BETAALBAAR WONEN

Cohousing is sinds enkele jaren de oplossing voor de stijgende vastgoedprijzen. Waarom zou u een woning of appartement huren met ruimtes die u zelden gebruikt? De verschillende huurders van een gebouw hebben elk hun eigen woning, maar delen een groot aantal gemeenschappelijke ruimtes. Het beheer van deze ruimtes versterkt de verbondenheid tussen de bewoners.

Zo kan bijvoorbeeld een koppel dat een appartement huurt, een bijkomende logeerkamer huren voor één nacht wanneer er vrienden komen overnachten. Tegenwoordig ontwikkelen promotoren cohousingprojecten waarin u een fitnessruimte, een muziekkamer, een kantoorruimte, een dakterras, een speelkamer en zelfs logeerkamers terugvindt. Door deze gemeenschappelijke ruimtes zijn de appartementen kleiner in oppervlakte. Er is een steeds grotere vraag naar kleinere appartementen sinds de prijsstijgingen.

GROTE VRAAG

De vraag naar huurcohousing is groot. Vooraleer mensen een grotere investering maken, willen ze uittesten of het concept iets voor hen is. Cohousing kennen we voorlopig in Brussel onder de vorm van samen één appartement delen. Vooral jongeren en expats zijn bereid om samen een groter appartement te huren met onder andere een aparte badkamer en toilet. Op deze manier besparen op hun budget maar wonen ze toch in een ruim appartement.

Bron: Netto Tijd