Skip to content

Operaplein in transformatie

Het Operaplein in Antwerpen ondergaat momenteel een metamorfose. Het plein zal verkeersvrij worden om er een écht plein van te maken voor voetgangers en fietsers.

Terug naar het overzicht

EEN VERKEERSVRIJ PLEIN

Bovengronds wordt het plein omgetoverd tot een verkeersvrije locatie voor voetgangers, fietsers en trams. Enkel wagens, die naar omliggende wijken moeten, krijgen doorgang. Ondergronds wordt een parking voor 370 wagens voorzien. 67_start_operaplein

NIEUW PREMETROSTATION

Niet alleen bovengronds zijn er veranderingen zichtbaar, ook ondergronds wordt er hard gewerkt. Het premetrostation Opera, dat zich momenteel op niveau -2 bevindt, wordt ook vernieuwd. Op niveau -3 komt er een nieuw premetrostation. De premetrotunnel onder de Turnhoutsebaan wordt vanaf dan ook in gebruik genomen.

66_start_opera_premetro

TERUG NAAR Z’N GLORIE

Het vernieuwde Operaplein is een knipoog naar vroeger: verkeersvrij. Voetgangers en fietsers kunnen zich voortaan op een veilige manier tussen de De Keyserlei, Meir, Kipdorp en Rooseveltplaats begeven. Het zal ook de architectuur van de omliggende gebouwen, zoals de Antwerpse Opera, in de kijker zetten.

114_operaplein

EXTRA TRAMVERKEER

De stad Antwerpen zal door deze veranderingen zijn tramnetwerk uitbreiden. Streekbussen kunnen niet langer het stadscentrum bereiken waardoor passagiers moeten overstappen op de tram. Op de Rooseveltplaats worden een groot deel van de bussen vervangen door trams. Met deze maatregelen wil de stad vlotter bereikbaar worden met in de eerste plaats een veiliger verkeer.