Skip to content

Slim investeren bij hoge inflatie

‘Vastgoed is altijd een slimme investering’, luidt het gezegde. En dat gezegde klopt ook. Maar dat betekent niet dat de vastgoedmarkt altijd op volle toeren draait. Het is op zich gezond om voorzichtig te zijn, maar we leggen u graag uit waarom het ook vandaag nog slim is om in goedgelegen nieuwbouwvastgoed te investeren.

Terug naar het overzicht

Waarom ook nu investeren in nieuwbouwvastgoed?

Vastgoed is waardevast

Een ander gezegde – en een eerste reden om ook nu te investeren in vastgoed – is dat vastgoed nooit zijn waarde verliest. 

De Belgische vastgoedmarkt wordt al jarenlang gekenmerkt door stabiliteit. Uiteraard kende de markt ups en downs, maar een grote terugval is er nooit geweest. Integendeel; de vastgoedprijzen zijn de voorbije decennia alleen maar gestegen. En dat zullen ze volgens experts ook blijven doen in de toekomst.  

Wilt u dus graag investeren in vastgoed, dan is het verstandig om dat zo snel mogelijk te doen. En besluit u later om toch terug te verkopen, dan bent u zeker van een behouden of gestegen waarde.

Stijgende vraag versus schaars nieuwbouwaanbod in centrumsteden

De reeds ontzettend grote vraag naar huurwoningen zal blijven stijgen, zeker in en rond de centrumsteden. In het Brusselse gewest bijvoorbeeld is het aantal inwoners op 20 jaar tijd met 26% gestegen. Het aantal nieuwe woonunits in het gewest is over diezelfde tijdsspanne met amper 5% gestegen. 

Er zijn de voorbije twee decennia dus niet veel kwaliteitsvolle nieuwbouwwoningen in Brussel bijgebouwd. En die trend zal zich in de komende jaren ook verder zetten. Zo is het steeds moeilijker om bouwvergunningen voor residentiële projecten te verkrijgen. Tussen 2010 en 2022 is het aantal toegekende vergunningen zelfs met maar liefst 45% gedaald. Daarnaast zal in de niet-zo-verre toekomst (2040) ook de betonstop ingaan. Hierdoor zal enkel nog mogen worden gebouwd op ruimte die al ingenomen is en niet meer op nieuwe stukken grond. 

Verder spelen ook de stijgende vastgoedprijzen en hoge rente een belangrijke rol in de groeiende vraag naar kwaliteitsvolle (nieuwbouw)woningen. Veel mensen in de centrumsteden zijn niet meer in staat om een eigen huis of appartement te kopen. Ook kiezen steeds meer jonge mensen/gezinnen bewust om te huren voor de flexibiliteit en vrijheid die het hen biedt. Veel kandidaten op de huurdersmarkt dus. En die zoeken allemaal een kwaliteitsvolle woning. 

Het huuraanbod zal met andere woorden steeds op de huurvraag blijven achterlopen. 

De huurprijzen blijven stijgen

Het aantal huurders in centrumsteden – en bij uitstek in België – blijft dus stijgen. Maar dat is allesbehalve het geval voor het aantal beschikbare huurwoningen. Beschikbare woningen zijn vaak in geen tijd weer van de markt, met energiezuinige en kwaliteitsvolle panden als het meest gegeerde wild. 

Dit toont zich ook in de huurprijzen van zulke panden. Deze zijn in de afgelopen jaren gestegen en zullen dat in de toekomst ook blijven doen. De Tijd bijvoorbeeld voorspelt dat de prijzen van energiezuinige appartementen in de komende 5 jaar met 12,6% zullen stijgen.

Een positieve trend dus voor al wie in vastgoed investeert.

Wat is nu de slimste investering die u kunt maken bij hoge inflatie?

Leggen we alle hierboven vermelde punten samen, dan spreekt het antwoord voor zich: Nieuwbouwpanden in centrumsteden zijn de slimste en meest interessante investering.

De panden vinken alle vakjes af op vlak van afwerking, energiescore, locatie en rendement en kunnen meteen bij oplevering worden verhuurd. 

Daarnaast is het sowieso minder aantrekkelijk om in oudere panden te investeren. Deze komen vaak met werken en kosten, zeker als ze een slechte energiescore hebben. Kopers van panden met een slechte energiescore zijn sinds dit jaar namelijk verplicht om hun nieuwe eigendom binnen een vastgelegde periode (energetisch) te renoveren. En dat zullen in de toekomst heel wat kopers zijn. 

Kijken we immers naar de energie-streefdoelen van 2050, dan voldoet maar liefst 98% van het residentieel patrimonium nog niet aan de vooropgestelde normering. Dit betekent dat een renovatieplicht zal vasthangen aan nagenoeg alle niet-nieuwbouwpanden die in de toekomst zullen worden verkocht.

Investeer veilig en gerust bij Urbicoon

Een investering in nieuwbouw: dat is een rendabele beslissing.
Interesse in een project dat al deze kwaliteiten bezit?

Ontdek jouw nieuwste investeringskans: project De Lediaan

 

blog investeren inflatie