Skip to content

Vastgoedtips voor een investering met rendement

Bij de aankoop van uw eerste investeringvastgoed, is het belangrijk om verschillende zaken in uw achterhoofd te houden. In deze blogpost leggen we uit hoe u een verstandige investering maakt met de grootste kans op hoog rendement.

Terug naar het overzicht
 • 1. RATIONEEL BESLISSEN

  Bij het aankopen van uw eerste investeringsvastgoed is het belangrijk dat u vermijdt om uw potentiële investering vanuit emotioneel oogpunt te bekijken. Dit is iets dat u namelijk automatisch doet bij persoonlijke aankopen, zoals uw eigen woning of vakantiehuis.

  Bij uw opbrengsteigendom dient u vooral – het woord zegt het zelf – te kijken hoeveel dit eigendom u potentieel zal kunnen opbrengen. Dit doet u door een weloverwogen selectie te maken waarbij u rekening houdt met de verhuur- en beheermogelijkheden, alsook de meerwaarde die u kunt creëren bij verkoop.

 • 2. ENIGE ZEKERHEID

  Zeker wanneer het uw eerste investering betreft, is het aangeraden om voor een vastgoedtype te kiezen dat enige veiligheid biedt. Om deze reden is residentieel vastgoed hier de beste keuze. Wonen is nog altijd een basisbehoefte en iedere persoon heeft nood aan een dak boven het hoofd. Voor zekerheid kiest u dus best steeds voor residentieel vastgoed, ongeacht het economisch klimaat.

 • 3. HOOGSTE ROI

  Investeren in vastgoed met hoog rendement? Kies dan voor een investering in een appartement. In vergelijking met een woonhuis, is de woonoppervlakte van een appartement eerder klein, waardoor uw investering meer huur per vierkante meter opbrengt en u ook minder onderhoudskosten betaalt. Ten slotte kunt u een gedeelte van de onderhoudskosten doorrekenen aan uw huurder.

 • 4. NIEUWBOUW OF BESTAAND VASTGOED?

  Bij bestaand vastgoed is het grootste voordeel dat u al een idee heeft van de staat het gebouw, terwijl u bij nieuwbouw in de meeste gevallen op plan aankoopt. Bij bestaand vastgoed loopt u dan weer wel het risico dat u renovatiewerken zal moeten uitvoeren. Daarom is het bij bestaand vastgoed aan te raden om te kiezen voor jong vastgoed, wat vaak moeilijker te vinden is.

  Kiest u voor een investering in nieuwbouw? Dan zit u qua bouwstijl al helemaal goed. Deze is nog hedendaags en bovendien hoeven er nog geen structurele renovaties uitgevoerd te worden. Het is daarom aangeraden om te verkopen binnen de 15 à 20 jaar, gezien uw vastgoed in de meeste gevallen dan nog in goede staat verkeert. Hierdoor zal de koper ook meer bereid zijn om een hogere prijs te betalen.

  Bovendien presteert nieuwbouw ook beter in de huurmarkt, aangezien huurders modern comfort verkiezen, met weinig kans op problemen.

 • 5. LOCATIE ALS ESSENTIEEL ELEMENT

  Iedere vastgoedmakelaar zal u hetzelfde vertellen, het belangrijkste gegeven bij uw vastgoedinvestering is: locatie, locatie, locatie! Investeringsvastgoed op toplocatie is dan ook het focuspunt bij elk nieuw vastgoedproject van Urbicoon. Zo kiezen we steevast voor vastgoed in en nabij grootsteden, omgeven door groen en gelegen nabij goede uitvalswegen. Zo wonen uw huurders steeds op een locatie met een uitstekende bereikbaarheid, terwijl ze toch omgeven zijn door een rustige omgeving.

 • 6. HUURDERS MET KOOPKRACHT

  Gezien we bij Urbicoon inzetten op vastgoedprojecten met toplocatie in centrumsteden, trekken we ook stabiele, kapitaalkrachtige huurders aan. Dankzij de uitstekende ligging tussen stad, groen en bedrijvigheid, zijn onze vastgoedprojecten steeds erg in trek bij Europese expats die werkzaam zijn bij verschillende Europese instellingen en multinationals.

  Bovendien telt Brussel met 60% huurders van de 1.100.000 inwoners, het hoogst aantal huurders in België.

 • 7. DUURZAAMHEID VAN HET GEBOUW

  Urbicoon werkt steeds met de beste materialen, zowel structureel als bij de interne afwerking. Zo kiezen we steeds voor passiefbouw met thermische en akoestische isolatie. Waar mogelijk worden er zonnepanelen voorzien, waardoor de energiekost voor de huurder daalt. Daarnaast kiezen we binnenin voor hoogkwalitatieve afwerking met moderne apparaten en designmeubels.

 • 8. VASTGOEDRENDEMENT: ZO BEREKENT U DAT

  Het rendement van uw toekomstige vastgoedinvestering berekenen doet u door rekening te houden met drie onderdelen: de meerwaarde, huurinkomsten en fiscale voordelen.

De meerwaarde

Gezien de vraag naar vastgoed nog steeds blijft stijgenvergroot ook de meerwaarde van vastgoed nog steeds. Het ene pand stijgt sneller in waarde dan het andere, dus een exact cijfer kunt u er niet op plakken. Om de grootste meerwaarde te creëren is het aan te raden om binnen de 15 à 20 jaar te verkopen, want dan ontstaan de eerste structurele kosten aan uw vastgoed. Bij vastgoed op toplocaties kunt u er ook voor kiezen om deze in uw portefeuille te houden, mits het uitvoeren van de nodige renovatiewerken.

De huurinkomsten

Een realistisch huurrendement ligt rond de 2,5 en 3%. Deze huurinkomsten compenseren ook deels de aankoopkost of de afschrijving van uw investering.

Fiscale voordelen

Een vastgoedinvestering brengt heel wat fiscale voordelen met zich mee. In dit artikel leggen we uit wat de belastingvoordelen zijn bij een private belegging.

Maar ook wanneer u investeert via uw vennootschap, geniet u van fiscale voordelen. Zo zijn zowel uw aankoopkosten en beheerskosten aftrekbaar én zijn uw leningsintresten bovendien 100% aftrekbaar.

Bent u benieuwd naar uw investeringsmogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op, onze experts begeleiden u met plezier naar een belegging met rendement.

Ubricoon afb 38