Skip to content

Waarom kiezen voor nieuwbouw en niet voor een bestaande woning?

Het kopen van een nieuwbouwwoning is anders dan het kopen van een bestaande woning. Eerst en vooral kunt u met nieuwbouw heel wat besparen. We zetten de vijf belangrijkste redenen om te kiezen voor nieuwbouw op een rijtje.

Terug naar het overzicht

1. ENERGIEZUINIG DOOR STRENGE NORMEN

Nieuwbouwwoningen moeten aan de meest strenge normen volstaan, zo denken we aan thermische en akoestische isolatie. Woningen van 10 jaar of ouder moeten aan de EPB-regelgeving voldoen om een correct E-peil te hebben. Oudere woningen hebben enkel een EPC-waarde van het verbruik per vierkante meter. Na verloop van tijd merkt u een besparing op de energiekosten.

Deze energiebesparingen vormen een toekomstige meerwaarde. Doordat u bespaart op energie zal u meer overhouden van de huurprijs. In Brussel is het sinds 2015 verplicht om alle woningen volgens de regels van passiefbouw te bouwen. Passiefbouw geeft de woning het hele jaar lang een comfortabel binnenklimaat.

2. LANGDURIGE AANSPRAKELIJKHEID

Volgens de Woningbouwwet hebben bouwpromotoren, architecten en aannemers een tienjarige aansprakelijkheid voor ernstige (zichtbare en verborgen) gebreken. Als koper van nieuwbouw hebt u er belang bij dat deze wet van toepassing is. Zo bent u beschermd tegen kosten voor de eerste tien jaar.

3. VEILIGHEID:PRIORITEIT NUMMER 1!

Daar nieuwbouwwoningen aan de strengste normen voldoen, zijn ze op het vlak van veiligheid nummer één. Nieuwbouwprojecten zijn steeds meer voorzien van inbraakwerende inkomdeuren, toegangscontrole en camerabewaking om de veiligheid van de bewoners te garanderen.

4. HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR

Nieuwbouwwoningen worden vandaag voorzien met de meest hedendaagse architectuur. Daarnaast wordt er bij nieuwbouw gekozen om duurzaam te bouwen. Zo’n woningen zijn volledig up-to-date en voorzien van de laatste voorzieningen.

5. GEEN ONDERHOUDSKOSTEN

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning bent u zeker van weinig of zelfs geen onderhoudskosten. Alles is zopas vernieuwd waardoor er minder kans is op technische defecten. Oudere woningen komen alsmaar meer onder prijsdruk te staan omwille van de hoge onderhoudskosten en  het hoge energiefactuur. Als investeerder zal u het huurrendement op lange termijn aanzienlijk zien dalen. In deze tijden van historisch lage rentes is het nu het moment om te investeren in vastgoed.